Boende

Här lägger du upp kostnader för boende i hus, samt hyra eller månadsavgift för hyres- eller bostadsrätt.

Boendekostnaderna ingår sedan i avsnittet Inkomster och utgifter och under Sammanställningen.

Eventuella lånekostnader anger du under avsnittet lån.

När du går igenom de olika områdena kan du få information genom att klicka på frågetecknet på rubriken eller på fältnivå.

Hur du lägger till en hyra
1. Klicka på knappen Lägg till under rubriken hyra.
2. Ett nytt fönster öppnas. Här lägger du in uppgifter om typ av hyresutgift samt hyresbelopp/månad.
3. När du är klar sparar du uppgifterna genom att klicka på knappen Spara. Vill du inte spara klickar du Avbryt.
4. Fönstret stängs och du kommer tillbaka till översikten för Boende.

Hur du ändrar eller ta bort en hyra
1. Klicka på länken med namnet på den aktuella hyreskostnaden.
2. Ett nytt fönster öppnas. Här kan du uppdatera informationen.
3. När du är klar sparar du uppgifterna genom att klicka på knappen Spara. Vill du inte spara klickar du Avbryt. Om du vill ta bort hyran, klickar du istället på knappen Ta bort.
4. Fönstret stängs och du kommer tillbaka till översikten för Boende.

Hur du lägger till en fastighet eller bostadsrätt
5. Klicka på knappen Lägg till.
6. Ett nytt fönster öppnas. Här lägger du in uppgifter om fastigheten eller bodstadsrätten.
7. Du väljer själv hur detaljerade uppgifter du fyller i.
8. När du är klar sparar du uppgifterna genom att klicka på knappen Spara. Vill du inte spara klickar du Avbryt.
9. Fönstret stängs och du kommer tillbaka till översikten för Boende.

Hur du ändrar eller ta bort en fastighet eller bostadsrätt
5. Klicka på länken med namnet på den aktuella fastigheten/bostadsrätten.
6. Ett nytt fönster öppnas. Här kan du uppdatera informationen.
7. När du är klar sparar du uppgifterna genom att klicka på knappen Spara. Vill du inte spara klickar du Avbryt. Om du vill ta bort ett boende, klickar du istället på knappen Ta bort.
8. Fönstret stängs och du kommer tillbaka till översikten för Boende.

Hur du lägger upp/ändrar reavinst från försäljning
På liknande sätt som ovan kan du registrera en reavinst eller förlust från en fastighets-/ bostadsrättsförsäljning. Förlust registreras med minustecken före beloppet.

När du är klar
När du känner dig klar med avsnittet går du vidare genom att klicka på knappen Fortsätt.